• Yogales volwassenen Janneke Lourens

Verbinding

Yoga draait om verbinding. Verbinding met je lichaam en met jouw kern. Maar ook verbinding met de mensen om jou heen. Door even een moment te nemen om stil te staan bij wat je voelt en waar je het voelt, creëer je begrip. En met begrip doel ik op het leren kennen en begrijpen van jouw lichaam en mind. Je legt de verbinding binnen jezelf in plaats van buiten jezelf. En als je werkt aan jouw innerlijke zelf, dan ga je vanzelf stralen aan de buitenkant. Want jouw lichaam is slechts een expressie van jouw innerlijke zijn.

Observeren

De eerste stap op weg naar verbinding is observeren. Maar er is een nuanceverschil. We zijn namelijk vooral getraind in observeren wat er buiten ons plaatsvindt. Wat gebeurt er in je omgeving? Wat ruik, zie, en hoor je? Ik noem dat externe observatie: focussen op wat je extern waarneemt. Niks mis mee hoor! Bij yoga en meditatie zijn we vooral bezig met interne observatie. We verleggen de verbinding naar binnen toe en trekken onze voelsprieten in. Wat gebeurt er binnenin jou? Welke gedachtes en emoties komen en gaan? Waar voel je spanningen in jouw lichaam? Observeren hoe het met je gaat. Een moment van inchecken bij jezelf zeg ik vaak tijdens de lessen.

Compassie

Zelfobservatie staat niet alleen in het proces van verbinding maken met jezelf. Zijn partner-in-crime is compassie. Compassie voor jouzelf: zelfcompassie. Een open deur die we vaak voorbij lopen. Het begint allemaal bij jezelf. Hoe liefdevol en zacht ben je naar jezelf toe? Hoeveel ruimte krijgt jouw innerlijke criticus in dit proces? Door met een zachte en liefdevolle blik te observeren wat er binnenin jou gebeurt, ontstaat er een verbinding met jezelf. Je leert jezelf kennen en begrijpen door te luisteren naar wat jouw lichaam en mind nodig hebben om prikkels te verwerken. Er is geen ruimte voor compassie hebben voor anderen als je geen compassie hebt voor jezelf. Dus investeer in jezelf. Liefdevol naar jezelf kijken waardoor je liefdevol met anderen mensen kan omgaan. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en ga die verbinding aan, want dat ben je dubbel en dwars waard!

Contact

Tijdens de yogalessen komen regelmatig dit soort thema’s aan bod. Wil je meer weten? Stuur dan gerust een bericht. En wie weet zie ik jou binnenkort op de mat in de studio in Afferden? Liefs!