Over Janneke

Mens ♥ Vrouw ♥ Mama. En nog zóveel meer. Maar deze drie woorden beschrijven mij momenteel ten diepste. Inmiddels ben ik de dertig gepasseerd en voel ik dat ik mezelf meer kan en mag belichamen. Ik voel een fundament in mijn zijn die mij uitnodigt om verder te ont-wikkelen. Niet vanuit het zoeken en graven in het verleden. Maar vanuit wat zich aandient in het heden – in het moment zelf. Werken met vrouwen en mama’s raakt mij diep. Helaas ben ik zelf een motherless daughter. Ik heb mijn lieve mama al heel wat jaren moeten missen. Maar ik ben ook een kersverse mama van een prachtige dochter. Zoals je misschien al kan voorstellen: in de vrouwenlijn liggen mijn initiaties – mijn uitdagingen. Daar ligt zowel mijn rijkdom als mijn pijn. Deze inspiratie neem ik dan ook graag mee in mijn werk als yoga docent en energetisch therapeut.

JannekeLourensReiki
Janneke Lourens Yoga Druten

Periode van transformatie

Terugkijkend op mijn twintigerjaren staat deze tijd voor mij symbool voor de reis terug naar mijzelf. Op mijn 18de overleed mijn lieve mama onverwachts en mijn kleine veilige wereld stond totaal op z’n kop. Ik wist van voor niet meer wat achter was. Het is mijn diepste pijnpunt en tegelijkertijd ook een groot cadeau dat ik tot nu toe heb mogen ervaren in dit leven. Ondanks het grote gemis zorgde deze ervaring ook voor een opening. Eerst was alles donker, rauw en messy. Ik ontdekte dat ik überhaupt niet wist wie ik was en wat ik wilde en hoe ik moest functioneren in een maatschappij die ik nooit echt goed heb begrepen. Ik begon aan mijn zoektocht naar het pad van mijn hart. Een zoektocht door diepe dalen, door leegte en verdriet, door boosheid en verwarring, door stress en angst. Een zoektocht door het landschap van rouw. Rouwen om het verlies van mijn lieve mama, rouwen om het verlies van mijzelf en rouwen om een wereld waarin we allemaal de weg naar onszelf een beetje zijn kwijtgeraakt.

Ik begon mijn reis met yoga. Toen dit op mijn pad kwam, was ik sceptisch. Ik zag het meer als rekken en strekken en kon nog niet echt verbinding maken met die diepere laag waar iedereen het telkens over had. Maar ik bleef terugkomen op de mat. En toen het veilig genoeg voelde, kon ik mijzelf steeds meer overgeven aan de beoefening en leerde ik te luisteren naar mijn lichaam. In augustus 2020 heb ik het roer omgegooid en ben ik gestart met het geven van yogalessen. Ik voelde het verlangen naar meer rust, diepgang en échte verbinding. Yoga gaf mij een mogelijkheid om het pad naar meer bezieling te kunnen bewandelen.

ont-haasten, ont-wikkelen, en ont-moeten

Naast yoga ben ik mij door de jaren heen ook steeds meer gaan verdiepen in meditatie, mindfulness, ademhalingstechnieken, human design, reiki, massage, kruidenleer, sjamanisme en westerse spiritualiteit en oosterse geneeswijzen en filosofie. Ik voelde dat er meer ruimte ontstond in mijn bewustzijn en ik kreeg mijn energie weer stukje bij stukje terug. Maar het allerbelangrijkste is dat het gevoel van veiligheid en vertrouwen weer in mijn veld kon ontstaan.

Het blijft een mooie reis om dit pad te mogen bewandelen. En ik ben nog láng niet uit gereisd. Ik leer elke dag weer een beetje meer over hoe het is om mens te zijn, want dat is waar de incarnatie over gaat. Het in carne gaan (het vlees/ons lichaam bewonen), zodat we het menszijn ten volste kunnen ervaren. Ik ben hier op aarde voor het donker en voor het licht. Beide kanten horen bij mij zoals ze ook bij iedereen horen. En het donker leert mij net zoveel als het licht. Het gaat er uiteindelijk ook meer over hóe we er mee omgaan, zoals met alles in het leven. En gelukkig hebben we daar onze hele levensreis voor om dat uit te vogelen. So, buckle up and enjoy the ride!

Janneke Yoga Druten

Yin Therapy
(Elements Edition)

 Stephanie Nosco

Vrouwencirkel
Training

 Madelon Lutgert-Plante, Hello Woman

Trauma Sensitive
Yoga

 Sarah Ball, Yoga Counselling

Pre- & Postnatal
Yoga

 Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

Mama & Baby
Yoga

 Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

Wisdom Weavers Jaartraining Sjamanisme

Naomi van Ree, Kachamba

Jaaropleiding Kruidenvrouw

Astrid Jongbloed, ’t Kruidenhuisje

Cursus Eenvoudig Gezond

Anna Kruyswijk, Healing Space

Medium
Vak School

Saskia & Rachelle, Not Your Average Psychic

Energetische Massage

Lilian Dibbets, Healing Space

Reiki
Therapeut

Toña Wong Chung, Healing Space

Reiki I & II
Usui Shiki Ryoho Traditie

Naomi van Ree

Projector Magic, Uplevel, ReSource

Pilar Marie Lesko

Cursus Bewustzijnsontwikkeling

Jentien Keijzer

Human Design Reader Training

MyHumanDesign by Jenna Zoe

(Basis)Schoolverlichting: Yoga en Mindfulness voor kinderen

De Nieuwe Yogaschool Amsterdam

Docent Holistische Kinderyoga, 80h

Arterre Opleidingscentrum
Nijmegen

Yoga Teacher Training, 200h

Merel Martens, Dutch Yoga Academy

Master
Letterkunde

Radboud Universiteit, Nijmegen

Bachelor Engelse Taal en Cultuur

Radboud Universiteit, Nijmegen