• Yogales Janneke

Overgave

De herfst is weer aangebroken. Mijn favoriete seizoen! Dagen worden weer korter en de bladeren aan de bomen veranderen van kleur. De ochtenden zijn mistig en de temperaturen zijn weer aangenaam fris. Dit seizoen staat voor mij symbool voor stilte na de storm. Eindelijk rust na een drukke warme zomer. Het is een periode om weer langzaam naar binnen te keren en contact te maken met jezelf. Een moment om los te laten zoals de bomen de herfstbladeren loslaten. Vaak voelen we ons meer comfortabel in het vasthouden van ongemak, dan loslaten wat ons niet meer dient. Mee bewegen met de veranderingen die op jouw pad komen, vergt vertrouwen en overgave. Yoga is een mooie manier om te oefenen in loslaten vanuit vertrouwen zodat je jezelf helemaal kan overgeven aan de veranderingen.

Vertrouwen

Je hebt vertrouwen nodig om in volle overgave de sprong in het diepe te durven wagen. Het vertrouwen dat alles goed komt, ook al laat je de controle los. In de lessen werk je aan jouw basis: bewegen vanuit vertrouwen. Oefeningen in gronden en aarden. Voelen dat wanneer je rustig en met aandacht beweegt, je jouw lichaam weer opnieuw leert kennen. Hierdoor krijg je het vertrouwen in jouw lichaam weer terug. En wanneer je je veilig en vertrouwd voelt, kun je gaan oefenen in loslaten.

Loslaten

Het loslaten van controle is iets waar we als mens zijnde vaak moeite mee hebben. We willen graag weten waar we aan toe zijn en dingen en situaties naar onze eigen hand kunnen zetten. Dit is op zich niet geheel verkeerd, maar we slaan hier vaak teveel in door. Hierdoor ervaren we stress en komen we soms letterlijk vast te zitten. Door bewust te ademen en te bewegen maak je ruimte vrij in jouw lichaam en mind. Daarbij is herhaling key. Wanneer je regelmatig oefent in loslaten, leer je beetje bij beetje om jezelf over te geven. Door bijvoorbeeld de zonnegroet flow een paar keer achter elkaar te doen, geef je je uiteindelijk helemaal over aan de flow. Je lichaam weet wat het moet doen. Het vertrouwen is er. In volle overgave beweeg je mee in de veranderingen van de houdingen. En vergeet niet dat de les pas begint als je van de mat afstapt.

Contact

Wil je meer weten? Stuur dan gerust een bericht. En wie weet zie ik jou binnenkort in de studio in Afferden? Liefs!