• Yoga met Janneke

Grenzen

Hoe spot je ze en hoe ga je ermee om? Tijdens de yogalessen experimenteren we regelmatig bewust en soms ook onbewust met het opzoeken van grenzen. Is het iets wat je kan verleggen, meer ruimte kan geven? Of is het een harde grens die je mag respecteren? Observeren is echt key! Observeren vanuit zachtheid. Hoe voelt een houding? Kan ik nog wat dieper stretchen of is dit genoeg voor vandaag? En tegelijkertijd vraag je jezelf ook af: maak ik deze keuze vanuit angst of vanuit liefde? Voel je angst om je grens te verruimen? Kijk dan of je zachtjes je grens wat kan verleggen in kleine stapjes. Voel je vanuit liefde voor jezelf dat je je grens hebt bereikt in een houding. Respecteer dat dan. En ga jezelf niet veroordelen. Maar probeer je je er juist liefdevol bij neer te leggen. En bedenk dat grenzen ook kunnen bewegen. Ze zijn vaak veel meer vloeibaar dan dat we van tevoren denken. Iets wat de ene dag een harde grens is, kan op een ander moment weer vanuit zachtheid worden verlegd. En ook andersom.

Bewuste acties

Ik gebruik vaak woorden zoals liefde(vol) en zachtheid. En ik weet dat het voor sommigen wat zweverig klinkt. De reden waarom ik deze woorden gebruik is om aan te tonen dat je vanuit rust en bewuste acties veel verder kan groeien, ook in een houding, dan vanuit forceren. En ik zie zo vaak dat we in alle snelheid vanuit ons hoofd gaan forceren in plaats van ons lichaam in acht nemen en het iets rustiger aanpakken.

Yoga

Yoga draait om de focus te verleggen van je hoofd naar je lichaam. Een stapje dichter naar rust en bewustwording te zetten. En het mooie is dat wat je in een les ervaart tijdens het opzoeken van grenzen in de houdingen, je ook mee van de mat kan nemen de rest van je dag in. Je hoofd is een prachtig instrument, maar jouw innerlijke wijsheid zit toch echt in je lichaam. Het lichaam voelt veel sneller aan of iets oké voelt of niet. Helaas voelen we dat tegenwoordig niet meer zo goed omdat we van die wandelende hoofdjes zijn geworden. Kom anders eens ervaren in de les, hoe het is om even uit je hoofd en in je lijf te komen. En te gaan spelen met jouw grenzen. In zachtheid, in liefde. Namasté!

Contact

Tijdens de yogalessen komen regelmatig dit soort thema’s aan bod. Wil je meer weten? Stuur dan gerust een bericht. En wie weet zie ik jou binnenkort tijdens een online slow flow les. Liefs!