Yoga voor tieners

Er wordt veel druk gelegd op tieners door onze prestatiemaatschappij. Ze krijgen al vroeg te maken met spanning en stress. Gedurende dag komen er een hoop prikkels binnen. De wereld is snel en het lijkt wel alsof we constant ‘aan’ moeten staan. Dat is best nog wel een uitdaging als je zelf volop in ontwikkeling bent. De tieneryogales is een mooi incheck-moment om te kijken hoe het met je gaat. Een manier om prikkels te filteren en te verwerken, om te leren dichtbij jezelf te blijven en om lichaam en geest weer in balans te brengen. Bij holistische tieneryoga werken we aan deze balans. Holistisch komt van het Griekse woord Holos wat heel betekent. We proberen weer de verbinding te leggen tussen ons brein en ons hart door contact te maken met ons lichaam. We maken ons weer ‘heel’ in plaats van verdeelt.

Tieneryoga is gericht op jongeren tussen de 12 en 17 jaar.

Tieneryoga Afferden

Voordelen van tieneryoga

  • Minder stress
  • Betere lichaamshouding
  • Soepel lichaam
  • Grenzen ontdekken en respecteren
  • Betere concentratie
  • Goede nachtrust
  • Beter omgaan met prikkels
  • Meer zelfvertrouwen
  • Emoties (h)erkennen

Verbinden met jouw kern

In essentie lijken de tieneryogalessen qua opbouw erg op de volwassen yogalessen. Het verschil zit hem in de thema’s waar we mee werken in de lessen. We gaan op ontdekkingsreis naar jouw eigen mogelijkheden en grenzen. We werken met onderwerpen die aansluiten bij jouw belevingswereld: zelfvertrouwen, jouw eigen plek, emoties. In een dynamische flow wisselen we gronding, houdingen, ademhalingsoefeningen, focus/meditatie oefeningen, ontspanning en (zelf)expressie af. We brengen de ‘monkey-mind’ tot rust. Er is met name veel aandacht voor verandering. In deze fase verander je niet alleen fysiek maar ook op mentaal en emotioneel vlak. Je gaat op zoek naar jezelf. In de tieneryogalessen staat het contact maken met je lichaam, het verwerken van prikkels en dealen met stress centraal. Yoga biedt praktische handvatten om het persoonlijke proces te ondersteunen en om te leren gaan met de hedendaagse prestatiedruk en spanningen.

Yoga op school

Naast de studiolessen bied ik ook yogalessen en workshops aan voor op school. Yoga op School is een mooie kennismaking met de wereld van yoga. Op deze manier kunnen tieners ervaren dat yoga draait om ontspanning en verbinding maken met jezelf. Yoga op School bestaat uit twee onderdelen: een yogales of een workshop. De yogales is een volledige les van 1 uur zodat tieners kunnen voelen wat yoga is. De yoga workshop is een kortere variant van een half uur waarbij elementen uit de yoga worden uitgelicht en toegepast zoals meditatieve oefeningen en mindfulness, korte flow van yogahoudingen in de klas, en ademhalings- en stilteoefeningen. We stellen in overleg de workshop samen. De lessen en/of workshops kunnen zowel op school als digitaal/online plaatsvinden.