Yoga voor kinderen

Tegenwoordig krijgen kinderen al jong te maken met spanning en stress. Gedurende dag komen er een hoop prikkels binnen. De kinderyogales is een mooi incheck-moment om te kijken hoe het met je gaat. Een manier om prikkels te filteren en te verwerken, om te leren dichtbij jezelf te blijven en om lichaam en geest weer in balans te brengen. Bij holistische kinderyoga werken we aan deze balans. Holistisch komt van het Griekse woord Holos wat heel betekent. We proberen weer de verbinding te leggen tussen ons brein en ons hart door contact te maken met ons lichaam. We maken ons weer ‘heel’ in plaats van verdeelt.

De yogalessen bestaan uit een afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten. We werken aan de hand van een thema. We gaan bijvoorbeeld op reis naar India, ontdekken het (sprookjes)bos of de zee, of gaan op ontdekkingsreis naar de maan en de planeten. In dynamische flow wisselen we gronding, houdingen, ademhalingsoefeningen, focus/meditatie oefeningen, ontspanning en (zelf)expressie af. Naast de ontspanning heeft kinderyoga ook een gunstig effect op het zelfvertrouwen, het concentratievermogen en de motoriek. We brengen de monkey-mind tot rust.

Ik bied kinderyoga aan in twee leeftijdsgroepen: 4-6 jaar en 7-11 jaar, zodat de lessen passen bij de belevingswereld van het kind.

Voordelen van kinderyoga

  • Beter omgaan met prikkels
  • Emoties (h)erkennen
  • Minder stress
  • Betere lichaamshouding
  • Grenzen ontdekken en respecteren
  • Soepel lichaam
  • Meer zelfvertrouwen
  • Betere concentratie
  • Goede nachtrust

Kinderyoga 4 t/m 6 jaar

Dit is een mooie speelse kennismaking met yoga. De lessen zijn ingericht op het stimuleren van fantasie en creativiteit. We werken met spelvormen rondom ontprikkelen, bewegen, voelen, focussen, en soms ook even stil zijn. Fantasie is een rode draad door de lessen heen. We werken met thema’s, liedjes, versjes en verhaaltjes. Op het einde van de les maken we een tekening over de meditatieve oefening. En soms lezen we samen een prentenboek. Plezier en ontspanning staan centraal.

Kinderyoga 7 t/m 11 jaar

In deze groep werken we al wat concreter vanuit de kinderyoga. De fantasie speelt nog steeds een rol maar er is ook aandacht voor de realiteit. Er komen meer houdingen aan bod zoals: evenwicht- en balansoefeningen. Belangrijk is wel dat de nadruk ligt op bewegen zonder competitie of prestatiedruk. Daarom werken we ook veel met groepsspel en duo-houdingen. In de les is veel aandacht voor het luisteren naar je eigen gevoel, eigen grenzen verkennen en aangeven en lief te zijn voor jezelf en anderen.

Yoga op school

Naast de studiolessen bied ik ook yogalessen en workshops aan voor op school. Yoga op School is een mooie kennismaking met de wereld van yoga. Op deze manier kunnen kinderen ervaren dat yoga draait om ontspanning en verbinding maken met jezelf. Yoga op School bestaat uit twee onderdelen: een yogales of de workshopreeks Schoolverlichting. De yogales is een volledige les van 45 minuten tot 1 uur zodat kinderen kunnen ervaren wat een yogales is. Schoolverlichting is een programma van 6 weken waarbij ik elke week een half uur in de klas kom waarbij elementen uit de Kinderyoga worden uitgelicht en toegepast aan de hand van een weekthema (zoals liefde en vertrouwen). Denk aan meditatieve oefeningen en mindfulness, korte flow van yogahoudingen in de klas, en ademhalings- en stilteoefeningen. De lessen en/of workshops kunnen zowel op school als digitaal/online plaatsvinden. Neem contact op voor meer informatie.